Haber

Karşıyaka’da Yeşil Seferberlik Sürüyor ‘Hedef: 100 Bin Ağaç’

Şehirleşmenin getirdiği aksaklıkları ortadan kaldırmak, insanlara doğayla uyumlu yaşam koşulları sağlamak, modül olmaktan mutlu olmak, çağdaş ve sosyal yerel yönetim anlayışına uygun yaşam koşulları sunmak için çalışan Karşıyaka Belediyesi; doğa ve çevre için yaptığı faaliyetlerle fark yaratmaktadır.

Yeşili doğanın eşsiz bir armağanı olarak gören Karşıyaka Belediyesi, onu korumak, geliştirmek ve akıl, bilinç ve duyarlılıkla bütünleştirmek için en değerli eylem alanlarından biri olarak kabul ediyor. Cemil Tugay’ın doğaya ve yeşile saygı çerçevesinde oluşturduğu ‘5 yılda 100 bin ağaç’ hedefi doğrultusunda yaklaşık 80 bin fidan ve bitki çeşidini toprakla buluşturdu.

ŞEHİR İKLİMİNE UYGUN TÜRLER

Ağaçlandırma alanlarında ise kuraklığa daha dayanıklı ve şehrin iklimine en uygun yeni bitki türleri kullanılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarında su tasarrufu için değerli adımlar atılmakta, akasya, keçiboynuzu, kızılçam, fıstıkçamı, iğde ve çınar gibi türler seçilmektedir. Otomatik ve damlama sulama sistemleri ile bir yandan sağlıklı bir sulama yapılırken diğer yandan su harcamalarında ekonomi düşünülür. Öte yandan ağaçlandırma alanlarında kara servi, mavi servi, zakkum, akasya, armut, kuşburnu gibi kuvvetli türler seçilerek yeni alanlarda “yangına dayanım hatları” oluşturulmaktadır.

MEYVE BAHÇELERİ FARK YARATIYOR

Ağaçlandırma kampanyası kapsamında kentsel tarımın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar da yapılıyor ve bu doğrultuda ilçenin farklı yerlerinde meyve bahçeleri oluşturuluyor. Tarım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında ilk uygulama Yalı Mahallesi 6518/9 Sokak üzerinde, gül bahçesinin yanındaki alanda gerçekleştirildi. Önder Tugay da çalışmaya katıldı; Mandalina, portakal, greyfurt, elma, armut, ayva, nar, ahududu, kuşburnu, aronia ve kara mürver türlerinden toplam 80 adet fidan toprakla buluşturuldu.

İLÇEYE YAYILACAK

Bu uygulama ile yaya yollarının ayırdığı alanda doğal bir çit ve meyve koridoru oluşturulacak. Ayrıca proje alanında sentetik gübre, herbisit ve pestisit kullanılmadan doğal yöntemlerle yetiştiricilik yapılacaktır. Bitki zararlılarına karşı doğal testler uygulanacaktır. Proje tüm ilçeye yayılacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

kahramankazan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu